Slovenskí volejbalisti na záver podľahli Rumunsku 1:3

16.05.2021 Celý región

Ploješť 16. mája (TASR) - Slovenskí volejbalisti zakončil účinkovanie v kvalifikácii majstrovstiev Európy prehrou v Ploješti s domácim Rumunskom 1:3. Zverenci Mareka Kardoša však mali už pred nedeľňajším zápasom druhého turnaja E-skupiny istý postup z prvého miesta tabuľky.

Slovenskí reprezentanti si v šiestich stretnutiach pripísali na konto päť víťazstiev a jedinú prehru a nazbierali pätnásť bodov. Na záverečný duel nastúpili v omladenom zložení bez kapitána Kriška, Patáka či Michaloviča.

Slováci sa predstavia na ME po jedenásty raz v histórii a ôsmykrát za sebou, medzi elitou nechýbali od roku 2007. Septembrový šampionát sa uskutoční v Poľsku, Česku, Estónsku a Fínsku (1. - 19. 9.), žreb základných skupín je na programe vo štvrtok 27. mája v Helsinkách.

/zdroj svf.sk/

Kvalifikácia ME 2021 mužov - E-skupina - druhý turnaj - Ploješť - nedeľa:


Rumunsko - SLOVENSKO 3:1 (19, -16, 22, 15)
Rozhodovali: Jettkandt (Hol.) a Mezöffy (Maď.), bez divákov.

Rumunsko: Aciobanitei 19, Calin 10, Cherbeleata 7, Bala 3, Mihalcea 4, Dumitru 3, libero Diaconescu (Rata 12, Mocanu 2, Mihalescu 10, Magdas 1). Tréner: D. Pascu.

Slovensko: Zaťko 2, Ihnát 13, Krajčovič 7, Gavenda 17, Firkaľ 13, M. Zeman 5, libero Turis (F. Palgut 0, Pokopec 5, Ondrovič 0). Tréner: M. Kardoš.
 
V základnej zostave dal tréner Kardoš popri Zaťkovi a Krajčovičovi príležitosť Gavendovi, Firkaľovi, Ihnátovi, Zemanovi a Turisovi. Slováci mali výborný úvod, po dvoch esách Krajčoviča viedli 7:2, neskôr 12:6 a 17:13. Rumuni však dokázali vyrovnať (17:17), pred koncovkou sa prvýkrát dostali do výhody (20:18) a v závere rozhodli päťbodovou šnúrou pri podaní Aciobaniteia.

Druhý set Slováci jasne ovládli, pri podaní Krajčoviča odskočili na 8:3, Gavenda hitparádovým blokom zvýšil na 14:8. Pri servise Zemana ušli Slováci na 22:13, set ukončili bloky Gavendu a Krajčoviča - 25:16.

Z dobrého nástupu do tretej časti (3:0 po dvoch blokoch) Slováci veľa nevyťažili, Rumuni sa rýchlo dotiahli (3:3). Kardošovi zverenci boli viackrát vo výhode (10:8, 13:11), ale nedokázali sa odpútať na viac bodov. Podarilo sa to domácemu tímu, ktorý z 15:16 otočil na 18:16 a neskôr viedol aj 22:18. Ihnát ešte esom skorigoval na 20:22, ale Rumuni sa dostali k trom setbalom, druhý premenili a viedli 2:1.

Štvrtý set už mali Rumuni pod kontrolou. Náskok získali hneď v úvode (7:3), neskôr ho ešte zveľadili (14:6) a napokon zvíťazili o desať bodov (25:15).

Povedali po zápase:

Marek Kardoš, tréner SR: "Dnes sme začali v inej zostave, v prvom sete sme vysoko viedli, žiaľ, neudržali sme to. Od stavu 17:13 sme stratili kontrolu nad loptou, neprihrali sme si a nedokázali sme zložiť loptu. Druhý set bol veľmi dobrý od začiatku až do konca, žiaľ, v treťom a štvrtom sete sme mali obrovský problém s prihrávkou, nedokázali sme sa presadiť proti kompaktnému bloku a spravili sme veľa hlúpych, nevynútených chýb. Vyplýva to asi z toho, že chalani nemajú nahrané, dnes sme však mali napriek pozmenenej zostave vyhrať. Budeme to chcieť odčiniť v Zlatej európskej lige."

Filip Gavenda, univerzál SR: "Žiaľ, posledný zápas nám nevyšiel. Už pred stretnutím sme vedeli, že nám ani Rumunom prakticky o nič nejde. Tréner sa rozhodol dať šancu hráčom z lavičky, sme za tú príležitosť veľmi radi, bola to pre nás veľká skúsenosť. V podobnom zložení by sme mali hrať v európskej lige, tréner si nás aspoň mohol pozrieť v ostrom zápase. V prvých troch setoch sme hrali veľmi dobre, škoda, že v prvom sme neudržali väčší náskok. Druhý bol v našej réžii, tretí bol vyrovnaný, ale prehrali sme v koncovke a štvrtý už mali jasne v rukách Rumuni. Zaslúžili si vyhrať. Sme radi, že sme splnili cieľ, ktorým bol postup na majstrovstvá Európy. Myslím si, že celkovo môžeme byť hrdí na to, ako sme túto kvalifikáciu zvládli. Teraz sa už budeme pripravovať na európsku ligu."

Patrik Pokopec, smečiar SR: "Zápas sme začali veľmi dobre, škoda série v prvom sete, ktorý sme zo stavu 17:13 nedokázali dotiahnuť. V druhom sete sme hrali tak, ako sme chceli a s prehľadom sme ho vyhrali. Od tretieho setu sme sa trápili na prihrávke a následne v útoku, nedokázali sme sa presadiť a potom ani dotiahnuť náskok Rumunov. Škoda výsledku, mali sme na to, aby sme ich zdolali aj v omladenej zostave, od tretieho setu však hrali oveľa lepšie ako my."

Martin Turis, libero SR: "V dnešnom zápase už prakticky o nič nešlo, tréner dal šancu mladým hráčom. Prvý set sa vyvíjal veľmi dobre, ale Rumuni nás neskôr servisom zatlačili a nedotiahli sme to. Druhý set bol výborný, verili sme si, ale v treťom a štvrtom sete sme spravili veľa chýb. Sme však radi, že to tréner prestriedal a mohli sme si zahrať, keďže nás čaká aj európska liga."

ďalší zápas:


Švajčiarsko - Albánsko 3:1 (-25, 15, 19, 23)

Tabuľka E-skupiny:

1. SLOVENSKO 6 5 1 16:7 15 - istý postup na ME
2. Rumunsko 6 3 3 13:11 10
3. Švajčiarsko 5 3 2 10:9 8
4. Albánsko 5 0 5 3:15 0
 

Vyberte región